Kankerlijers.nl

Wat als

kanker je

leven beheerst?

Als je kanker hebt kan dit een grote impact hebben op je leven. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen zoals familie en vrienden. Het begint al bij de diagnose en je komt in een soort achtbaan terecht van emoties. Soms is dit zo heftig dat je er moeilijk mee om kunt gaan. Iedereen is anders en dan gaat het verwerken van elk mens ook anders. Belangrijk is het, dat je het in je eigen tempo doet.

Emoties horen bij de

diagnose kanker

Als je de diagnose kanker hebt gehad zul je even geen tijd hebben om het te verwerken. Je krijgt vervolgonderzoeken en behandelingen. In een korte tijd moet je veel informatie opslaan. Daarbij komen veel emoties aan te pas. Deze emoties horen erbij en moet je ook laten gebeuren. De emoties zijn een manier om dingen te verwerken. Dit kun je doen op je eigen manier, maar ook in je eigen tempo. Het is begrijpelijk dat je deze gevoelens hebt. Het zet de wereld van je, op zijn kop.

Hoe kun je na de

behandeling beginnen

met verwerken?

Na de diagnose komt veel op je af. Niet alleen de informatie die je in een korte tijd moet opslaan maar ook de behandelingen die gaan starten. Nadat je behandeld bent kom je even tot rust. In deze tijd kun je proberen het allemaal te verwerken wat je meegemaakt hebt. Dit is ook nodig omdat je te maken krijgt met allerlei gevoelens en emoties.

De emoties kunnen sterk afwisselen en dat kan je leven beheersen. Er zullen gevoelens komen van angst omdat je niet weet of de kanker terugkomt. Boosheid, irritatie, machteloosheid, onzekerheid, radeloosheid, somberheid, verdriet, wanhoop en zoveel meer kunnen snel achter elkaar komen. Je vrienden of familie kunnen je steunen maar je zou ook hulp kunnen vragen in het verwerken van je ziek zijn.

Je voelt je

minder sterk

als voorheen

Omdat je zoveel emotie en gevoelens hebt en je bezig bent met het verwerken ervan kan dit ook lastig zijn in je dagelijkse leven. Je kunt door de kanker veel moe zijn waardoor werken bijna niet meer gaat. Je dagelijkse routine zal minder zijn omdat mentaal en lichamelijk zwakker bent. Dat kan je leven beheersen. Het hele traject is ingrijpend. Het is belangrijk dat je op eigen tempo alles gaat verwerken. Je kunt hulp ervoor krijgen.