Kankerlijers.nl

Welke behandelingen zijn

er tegen kanker?

De diagnose kanker is bij je gesteld. Voor kanker zijn behandelingen die je kunt doen. De arts zal de behandelingen met je bespreken. Soms kan het gebeuren dat er met een behandeling wordt gewacht. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat een tumor niet snel groeit. Welke behandelingen er zijn voor kanker zetten we hier voor je op een rij.

Behandelingen die kunnen worden

gegeven bij kanker

Er zijn verschillende methodes waarop iemand met kanker kan behandeld worden. De behandeling kan bedoeld zijn om iemand langer te laten leven. Iemand met kanker kan zelfs dan nog jaren leven. Met een behandeling kunnen klachten verminderd worden of voorkomen. De behandeling heeft ook als doel om de kanker te genezen. Helaas is dat niet altijd het geval. De behandelingen die je kunt krijgen zijn:

●       Een operatie

●       Bestraling (radiotherapie)

●       Chemotherapie

●       Immunotherapie

●       Een doelgerichte therapie

●       Een hormonale therapie

Een operatie

Als je wordt geopereerd voor de kanker dan is dat vaak bedoeld om iemand te kunnen genezen. De tumor en het aangetaste weefsel worden dan verwijderd. De kans dat de kankercellen weg zijn is dan groter. Niet alle kankersoorten zijn te genezen. Als iemand kanker heeft die niet te genezen is dan kan een operatie nodig zijn om klachten te verminderen.

Bestraling

Met bestraling worden kankercellen vernietigd. In het proces worden kankercellen vernietigd en het doel is om gezonde cellen zo weinig mogelijk te beschadigen. Bij bestralingen wordt alleen het deel van het lichaam bestraald waar de tumor zit. Bestralingen kun je meerdere keren krijgen.

Chemotherapie

Chemotherapie heeft als doel dat kankercellen gedood worden of dat de celdeling wordt afgeremd. Chemotherapie is een therapie die met medicijnen wordt gedaan. De medicijnen verspreiden zich via het bloed en gaan door je lichaam. De chemo zorgt ervoor dat die op alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Immunotherapie

De Immunotherapie versterkt je afweersysteem. Het kan ook je afweersysteem veranderen. De behandeling is met medicijnen. Kankercellen kunnen sneller herkend worden waardoor ze gedood kunnen worden. De Immunotherapie helpt het lichaam om kankercellen zelf op te ruimen.

Een Doelgerichte

therapie

Het doel met deze therapie is, dat de kankercellen gedood worden en dat de celdeling wordt afgeremd. Dat gebeurt door middel van medicijnen. Via het bloed worden de medicijnen verspreid. Een doelgerichte therapie kan de gezonde cellen en de kankercellen beter onderscheiden dan chemotherapie.

Een hormonale therapie

Hormonale therapie remt of blokkeert de werking van hormonen.