Kankerlijers.nl

Hoe vertel je

jouw gezin dat

je kanker hebt?

Je hebt de diagnose kanker gekregen van je arts. Je weet zelf nog niet er mee om te gaan, maar je moet het jouw gezin vertellen. Het is voor veel mensen moeilijk het te vertellen. En dat is niet vreemd. Je moet namelijk slecht nieuws gaan vertellen. Hoe vertel je dit aan je gezin?

Hoe vertel je jouw kinderen

dat je kanker hebt?

Je hebt de diagnose kanker gehad en samen met je partner moet je het vertellen aan de kinderen. Het zal niet gemakkelijk zijn en misschien wil je het niet vertellen. Toch is het belangrijk dat je de kinderen het eerlijk vertelt. Als je het vertelt is het belangrijk dat je niet in paniek raakt. Je mag gerust huilen wanneer je het vertelt. De kinderen behouden dan toch een gevoel van veiligheid.

Zorg dat de kinderen het

goed kunnen begrijpen wat je vertelt

Wat je vertelt is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Het karakter van een kind is ook verschillend dus hoe je het doet kun je laten afhangen van eigen ideeën en gewoonten. Het is vooral belangrijk dat het kind begrijpt wat je vertelt op dat moment. Is het kind jonger dan probeer het te vertellen in de taal die het kind verstaat. Probeer niet het kind te veel informatie te geven in een keer.

Loop ook niet ver op de zaken vooruit. Vertel alleen dat wat je al weet. Ben je zelf bang dat je overstuur raakt zorg dan dat je partner erbij is of misschien een familielid, vriend of vriendin die je kan helpen. Vertel alles eerlijk dat is wel belangrijk. Heb je meerdere kinderen dan kan het goed zijn om ze allemaal tegelijk te informeren. De kinderen kunnen elkaar dan steunen.

Vertel eerlijk alles over je kanker en het

proces

Je kinderen zullen veel vragen hebben over de kanker. Probeer deze eerlijk te beantwoorden. Kinderen begrijpen vaak meer als jezelf denkt en gaan er anders mee om dan volwassenen. Je kunt uitleggen dat je kanker hebt en waar je deze hebt.

Je kunt ook dingen vertellen over de behandeling die gaat gebeuren. Je kunt ook de gevolgen bespreken met de kinderen maar ook wat er de komende dagen en weken gaat gebeuren. Geef ze niet meteen alle informatie. Geef de kinderen de tijd om de informatie te verwerken en laat het even bezinken.